Darmowy PageRank
Znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na temat, tak popularnej ostatnio, kosmetyki naturalnej, a także zdrowego trybu życia.
Kategorie: Wszystkie | Ogólne | Twarz | Włosy | Zdrowie
RSS

Ogólne

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Najprawdopobniej palma kokosowa pochodzi z Polinezji lub południowo-wschodniej Azji. Prowieniencji słowa należy szukać w Hiszpanii, gdzie coco oznacza ducha albo widmo. Sam orzech kokosowy nawet pod długim przebywaniu w wodzie nadal jest w stanie kiełkować, dlatego też palma kokosowa występuje w wielu tropikalnych miejscach.  Rośnie ona do maksymalnej wysokości 30 metrów. Owoce rosną i dojrzewają od 12 do 15 miesięcy. Mimo iz rozpowszechniła się nazwa orzech kokosowy, tak naprawdę jest on pestkowcem. Kokos może ważyć maksymalnie 8 kg.

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze kokosu, jest on bogaty w witaminę B2, B6, C oraz E. Ponadto posiada on kwas foliowy, potas, wapń, magnez, sód, cynk, a także fosfor i żelazo. 


Z owocu kokosa otrzymujemy nie tylko miąższ, z którego produkowane są pyszne wiórki kokosowe oraz sok zwany mleczkiem kokosowym, ale także olej kokosowy nazywany potocznie masłem kokosowym bądź tłuszczem kokosowym.

Olej kokosowyjest mechanicznie wytłaczany na zimno ze świeżego owocu palmy kokosowej. Aby olej posiadał swoje pozytywne właściwości powinien pochodzić z ekologicznych upraw. warto zauważyć, że wersja nierafinowana posiada piękny, charakterystyczny dla owocu, zapach, natomiast olej poddany procesowi rafinacji jest właściwie praktycznie bezwonny.

Olej kokosowy ma w temperaturze pokojowej ma postać białego, miękkiego masła. Posiada on szerokie zastosowanie, gdyż używany jest w przemyśle spożywczym na przykład do smażenia czy też wyboru czekolady.

Stosowanie i przeznaczenie:

Olej kokosowy bardzo intensywnie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i ma tu bardzo szerokie zastosowanie.

Włosy

Olej można używać dwojako: jako 'odżywkę' na zniszczone końcówki włosów. Dzięki niemu włosy będą odbudowane, nawilżone, a włókna włosa będą posiadały swego rodzaju ochronę. Można stosować zarówno na suche, jak i mokre włosy, należy jedynie pamiętać, aby nie obciążyć i nie przetłuścić za bardzo włosów. Ponadto olej można stosować jako maskę regeneracyjną na całe włosy. Wtedy apalikuje się go na całą długość włosów, następnie zawija w ręcznik, czepek lub folię i trzyma na włosach od 0,5 do 1 godziny. Wszystko przed planowanym myciem włosów. 

Twarz

Olej koksowy można bez obaw stosować także bezpośrednio na skórę. Wystarczy nieco olejku rozgrzać w dłoniach i zaaplikować na twarz. Należy pamiętać także, że można go stosować zarówno  na suchą, jak również na wilgotną skórę, dzięki czemu zwiększą się jego właściwości nawilżające. Olejek jest polecany zwłaszcza do skóry suchej, odwodnionej, przesuszonej. Posiada ona właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, dlatego też olej znajdzie uznanie wszystkich, którzy borykają się z problemem trądziku i łojotoku.

Niektórzy stosują olej również do demakijażu twarzy, zwłaszcza do delikatnych okolic oczu. Olej kokosowy świetnie sprawdzi się w połączeniu z żelem hialuronowym. Wtedy otrzymamy efekt podwójnego nawilżenia.

Olej kokosowy można również dokładać do drogeryjnych kosmetyków. Będzie świetnym dodatkiem do balsamu do ciała, a także kremu do twarzy. 

Olej kokosowy ma szerokie spectrum zastosowania, dlatego też warto zaopatrzyć się w niego i korzystać z jego wyjątkowych właściwości.

 
1 , 2