Darmowy PageRank
Znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na temat, tak popularnej ostatnio, kosmetyki naturalnej, a także zdrowego trybu życia.
Kategorie: Wszystkie | Ogólne | Twarz | Włosy | Zdrowie
RSS

Twarz

czwartek, 12 stycznia 2012

Jeszcze nie tak dawno ogromną popularnością, zwłaszcza wśród kobiet, cieszyła się woda termalna, która jest bogata w wszelkiego rodzaju minerały, jak choćby krzem, wapń, magnez, potas. Woda termalna to inaczej woda źródlana. Popularność wody termalnej wiąże się z tym, że ma ona bardzo korzystne działanie na skórę. Przede wszystkim łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia, a zaaplikowana bezpośrednio przed nałożeniem kremu zdecydowanie zwiększa jego właściwości nawilżające. Dlaczego zajmuję się woda termalną? Od jakiegoś czasu sukcesywnie ustępuje ona miejsca hydrolatom.

 

Hydrolaty to nic innego jak wody kwiatowe. Zwane są również czasami wodami roślinnymi lub destylatami. Powstają one w czasie pozyskiwania olejków eterycznych w procesie destylacji z parą wodną całych roślin lub jedynie ich części. W procesie tym para wodna 'pobiera' drobinki olejku eterycznego, które nierozpuściły się w wodzie. Po ostudzeniu olejek eteryczny jest oddzielany od wody. Natomiast hydrolat jest właśnie wodą destylacyjną, która zawiera małe ilości olejku eterycznego (od 0,5 do 1,0%). Hydrolaty dopiero od niedawna zostały nobilitowane, wcześniej traktowane były jako niepotrzebne elementy procesu destylacji.

Stosowanie:

Wielką zaletą hydrolatów jest fakt, że można je stosować bezpośrednio na skórę bez konieczności ich rozcieńczania. Hydrolat stosuje się podobnie jak tonik lub wodę termalną - można aplikować za pomocą nasączonego wacika, wklepywać palcami lub zraszać za pomocą atomizera. Hydrolaty ze względu na to, że nie mają właściwości antybakteryjnych trzeba konserwować, aby przedłużyć ich trwałość. Ilość konserwantu jest jednak znikoma.Wielokrotnie hydrolaty są używane do odświeżenia makijażu latem.

Hydrolaty mają postać wody, która posiada charakterystyczny dla danego olejku (choć niejednokrotnie od niego różny) zapach. Ponadto szereg hydrolatów posiada pH zbliżone do tego, które posiada skóra.

Właściwości i przeznaczenie:

Zależą one od konkretnego hydrolatu, gdyż każda z roślin posiada inne właściwości. Jednym z najbardziej popularnych jest hydrolat aloesowy doceniony głownie ze względu na niebywałe właściwości nawilżające, a także przeciwzapalnie. Dodatkowo przyspiesza on gojenie ran. Polecany jest głównie do skóry suchej, odwodnionej, ale także tłustej, która wymaga dogłębnego nawilżenia. Znajdzie uznanie także osób ze skórą podrażniona oraz dojrzałą

Hydrolat oczarowy - kolejny cieszący się sporym zainteresowaniem - posiada ziołowo-leśny zapach. Hydrolat ten działa silnie regenerująco, jest także świetnym antyoksydantem. Przeznacozny jest głównie do cery naczynkowej, a także podrażnionej i zaczerwienionej.

Dużym uznaniem- ze względu na piękny zapach - cieszy się hydrolat różany, który może być używany do każdego rodzaju skóry. Jest najbardziej uniwersalny. Ma on właściwości delikatnie ściągające.

Hydrolat rumiankowy - kolejny bardzo uniwersalny, gdyż świetnie nadaje się do każdego typu skóry. Szczególnie polecany do wrażliwej skóry oczu. Posiada on właściwości kojące zarówno skórę, ale także układ nerwowy. Idealnie łagodni stany zapalne.

 

hydrolat mięty pieprzowej - polecany głównie do cery wrażliwej oraz zmęczonej. Posiada on naturalne właściwości konserwujące. Ma działanie pobudzające. Łagodzi swędzenie

 

Hydrolaty są świetną alternatywą dla drogeryjnych, naszpikowanych konserwantami, toników. Mogą być stosowane celem odświeżenia skóry, ale także w celu jej nawilżenia, złagodzenia zaczerwienień oraz podrażnień. Są godne uwagi oraz polecenia.

 

 

 

 
1 , 2 , 3